1) Scopul principal pentru care a fost înființată această fundație a fost acela de a repara marea nedreptate făcută în urmă cu aproape 100 de ani (1922) marelui nostru savant Prof. NC Paulescu, descoperitorul insulinei. Pentru atingerea acestuia, Prof. Constantin Ionescu-Tîrgoviște în principal, ajutat de ceilalți membri ai fundației dar și de mulți volunatri au întreprins următoarele activități:
- Promovarea imaginii Prof. NC Paulescu și a contribuției acestuia la descoperirea insulinei, povestea exactă a acestei descoperiri fiind prezentată la numeroase congrese naționale și internaționale.
- Distribuirea în țară și străinătate a cărții referitoare la descoperirea insulinei scrisă de Prof. C. Ionescu-Tîrgoviște, atât varianta în limba Română („Insulina”) cât și cea în limba Engleză („The Re-Discovery of Insulin”).
- Editarea și distribuirea lucrării “Documents regarding the discovery of insulin and its clinical utilization”. Editura Academiei Române şi Editura Ilex, Bucureşti, 2005, ISBN: 973-27-1228-7; ISBN: 973-7928-02-4
- Realizarea unui bust al Prof. NC Paulescu care se află în incinta Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof. NC Paulescu” București, precum și a unei plăci memoriale Lanceraux-Paulescu care se află în curtea aceluiași Institut.
Ca urmare a acestor acțiuni întreprinse de către Fundația Paulescu, o mare parte din lumea științifică/medicală, cel puțin din Europa, a acceptat faptul că Prof. NC Paulescu a descoperit hormonul antidiabetic (pancreina) căruia i-a făcut completa caracterizare fiziologică în articolul său magistral publicat pe 31 August 1921 în Archives Internationales de Physiologie, Paris. De asemenea a fost acceptat faptul că echipa de cercetători de la Toronto, Canada, reprezentată de Frederik Banting și George Best au confirmat în 1922 datele publicate de Paulescu cu un an înainte dar au făcut în plus pasul aplicării terapeutice a acestei descoperiri în tratamentul diabetului zaharat la om.
2) Un alt scop al Fundației Paulescu este reprezentat de susținerea cercetării din domeniul diabetologiei în România. Pentru aceasta, în măsura posibilităților materiale am sponsorizat mai mulți tineri cercetători din România pentru stagii de pregătire la Institute de profil din străinătate. De asemenea, Fundația Paulescu a participat la realizarea unor cursuri de pregătire pentru medicii rezidenți în specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice din România.
3) De asemenea, mai recent am adăugat între obiectele de activitate ale Fundației Paulescu și susținerea financiară a unor cazuri umanitare pentru tratamente medicale de specialitate.
Toate aceste activitati nu ar fi putut avea loc fără sprijinul generos al sponsorilor, cărora le mulțumim și pe această cale.